Samohodna kosilnica
Splošno

Enostavne kosilnice za domačo uporabo

Izbira kosilnice morda ne bo enostavna, tudi če imamo v mislih le osnovno uporabo. Na domači zelenici običajno nimamo kakšnih posebnih zahtev, potrebujemo le zanesljivo napravo, ki bo kos svojemu delu. V poštev pridejo različne kosilnice, izbrati pa moramo tisti model, ki bo kar najbolje odgovoril specifičnim potrebam.

Na manjših zelenicah je zelo posrečena izbira nahrbtna kosilnica oziroma motorna kosa, že pri teh pa poznamo kar nekaj variacij. Najbolj znane so kosilnice na nitko, medtem ko ima lahko motorna kosa tudi bolj robustno in zmogljivo rezilo. Takšne kosilnice so pripravljene na različne izzive, s katerimi se pogosto srečujemo pri košnji okoli hiše. Te površine običajno niso povsem optimalne, včasih so tudi nekoliko zapuščene ali mejijo na teren, ki ni vzdrževan. Na srečo se motorna kosa zelo dobro znajde na takšnih površinah, tudi v boju s podrastjo in drugimi vsiljivci. Ne more pa nahrbtna kosilnica ponuditi dobre izkušnje pri delu na večjih površinah, čeprav so sodobni modeli zelo lahki in udobni. Na večji zelenici bo bolje uporabiti kosilnico, ki je nekoliko bolj prijetna za uporabo.

To je lahko samohodna kosilnica, ki nam delo na takšnih površinah močno olajša. Takšno napravo še vedno upravljamo ročno, torej imamo tudi popoln nadzor nad košnjo in lahko dosežemo praktično vse kotičke. Napredna samohodna kosilnica ima lasten pogon in močno pomaga pri upravljanju, poznamo tudi takšne, ki se dobro obnesejo celo na razgibanem terenu in večjih naklonih. Predvsem pa nam takšna naprava zagotavlja odlične rezultate pri košnji. Na ta način lahko vzdržujemo tudi večjo zelenico, ki bi jo radi vedno imeli v kar najbolj lični podobi. Nastavimo lahko točno višino košnje, kar je z nahrbtno kosilnico veliko težje doseči. Prav tako ima samohodna kosilnica lahko nekatere dodatne funkcije, tudi koš za shranjevanje odpadne trave ali celo funkcijo mulčerja, ki vrača sesekljano travo nazaj na teren kot gnojilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *