Talno ogrevanje 2
Splošno

Nizkocenovno ogrevanje

Nizkim cenam se praviloma izogibamo, a vedno se je smiselno vprašati, zakaj je cena nizka in ali lahko to izkoristimo v svoj prid. Pri ogrevalnih sistemih se izkaže, da se cene med različnimi opcijami zelo razlikujejo. S premišljeno izbiro lahko veliko prihranimo, ne da bi morali žrtvovati zmogljivost ali zanesljivost ogrevanja. Seveda pa moramo za tak učinek dobro poznati možnosti, ki jih imamo na voljo.

Predvsem je treba izbrati opremo, s katero lahko za ogrevanje koristimo cenovno ugoden vir energije. Stroški, ki nastanejo pri porabi energentov, so na dolgi rok namreč največja finančna obremenitev. Visokim stroškom na tem področju se enostavno izognemo tako, da izberemo toplotno črpalko. Pri teh je na dolgi rok najvišji strošek pravzaprav servis toplotnih črpalk oziroma minimalna poraba električne energije, ki jo črpalka potrebuje za delovanje, medtem ko samih energentov ne bo treba plačevati. Servis toplotnih črpalk je dokaj ugoden in se izvaja le občasno, poraba električne energije pa je minimalna, zato so stroški v končni fazi praktično zanemarljivi. V primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi lahko pričakujemo velike prihranke, tudi servis toplotnih črpalk in poraba elektrike se s tem brez težav pokrijeta.

Piko na i nizkocenovnemu ogrevanju pa dodajo učinkoviti grelni elementi. Najboljši izkoristek ponuja talno ogrevanje, ki ga lahko z odličnim učinkom uporabljamo tudi v nizkotemperaturnem ogrevalnem sistemu. Talno ogrevanje ima odličen izkoristek in nima toplotnih izgub, ki so značilne za radiatorje. Prostore ogreva enakomerno in postopno, kar zagotavlja odličen občutek stanovalcev ter varčno porabo energije. S takšnim ogrevanjem bomo zelo zadovoljni, saj odlično deluje, na dolgi rok pa se izkaže, da je talno ogrevanje v kombinaciji z varčnim virom energije tudi z vidika stroškov neprekosljiva rešitev. Takšno opcijo se vsekakor splača izkoristiti, čeprav je začetna investicija morda nekoliko višja – na dolgi rok bodo stroški minimalni, s tem pa močno olajšamo največjo finančno obremenitev, ki bremeni družinski proračun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *