drva
Splošno

Drva so pripravljena za kurjenje v kaminu ali centralno ogrevanje

Les kot gorivo je zelo popularno, saj je relativno poceni in tudi okolju prijazno. Kljub temu pa je potrebno vedeti, da takšen način ogrevanja ni primeren za vsakogar. Če se ogrevamo na drva, je potrebno poskrbeti za redno nakladanje kotla, prav tako pa si je za pripravo drv potrebno vzeti tudi nekaj več časa. Razveseljivo pa je, da so se ponudniki odlično prilagodili vse večjemu povpraševanju po drveh in uporabnikom bistveno olajšali njihovo pripravo.

Tako so vam danes na voljo že pripravljena drva, ki so narezana na polena različnih dimenzij in debeline. Glede na to, za kaj jih boste uporabljali, tako lahko izbirate med debelimi, srednje debelimi in drobnimi drvmi, pri čemer lahko izbirate drva iz lesa iglavcev ali listavcev, kot so na primer bukev, hrast, gaber ali breza. Da pa boste z drvmi popolnoma zadovoljni, je potrebno izbirati takšna, ki so popolnoma posušena.

Peleti predstavljajo sodoben in cenovno ugoden energent

Sodobne peči na pelete danes omogočajo enega najcenejših načinov ogrevanja. Peleti se izdelujejo po posebnem postopku, ki se imenuje peletiranje. Pri tem se odpadla žagovina, lubje in ostali les s pomočjo stiskanja oblikuje v posebne dimenzije in oblike, ki so za kurjenje veliko bolj priročne kot pa drva, hkrati pa zagotavljajo večjo avtomatizacijo ogrevanja. V osnovi je postopek proizvodnje peletov med proizvajalci identičen, pa vendar so rezultat teh procesov peleti različnih kakovostnih razredov.

Kakovost peletov je namreč odvisna od različnih dejavnikov, ki pomembno vplivajo na energetsko učinkovitost ogrevanja. Pri izbiri peletov so zato ključnega pomena podatki, kot so na primer vsebnost vlage, vsebnost pepela, mehanska obstojnost in gostota nasutja. Vse to močno vpliva na kurilno vrednost, ki jo imajo posamezni peleti, kar se odraža v njihovem izgorevanju. Pomemben pokazatelj kakovosti je ustrezen certifikat, ki je pridobljen s strani neodvisnih organizacij, ki preverjajo njihovo kakovost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *