rezervni deli za traktor
Splošno

Vzdržljivost in zanesljivost kmetijske mehanizacije v praksi

Pri delu na kmetiji se poslužujemo raznolike opreme, vsak kos mehanizacije pa je izpostavljen različnim obremenitvami. To pomeni, da pri izbiri in nakupu opreme pazimo predvsem na to, da izbiramo vzdržljive in zanesljive izdelke, ki nas na terenu ne bodo pustili na cedilu. A v izhodišču je to težko predvideti – pazimo seveda na kakovost in robustnost, a včasih ne pomislimo na tiste dejavnike, ki so v praksi na dolgi rok še bolj pomembni. To so možnosti servisiranja in dostopnost rezervnih delov.

Servis in rezervni deli za traktor

Predvsem pri traktorjih se razmeroma pogosto soočamo s popravili in zamenjavami ključnih kosov. Gre namreč za nekoliko bolj kompleksno napravo, poleg tega je traktor redno v uporabi in na udaru največjih obremenitev. Ključnega pomena je že pri izbiri traktorja, da se prepričamo o možnostih servisiranja. Prav tako morajo biti na zalogi ali hitro dobavljivi ključni rezervni deli za traktor, pravzaprav je pametno imeti nekatere že v domači delavnici. Le tako lahko od traktorja pričakujemo dolgo uporabno življenjsko dobo ter zanesljivost na terenu. V praksi lahko rezervni deli za traktor naredijo veliko razliko v življenjski dobi, česar v izhodišču ne moremo vedno predvideti.

Druga mehanizacija

Nekateri drugi kmetijski pripomočki so prav tako zanesljivi le v primeru, da so na voljo rezervni deli. BCS kosilnice so odličen primer, saj se zanašamo prav na enostavna popravila z nadomestnimi deli. Če so rezervni deli BCS kosilnice pri roki, se lahko brez bojazni podamo tudi na zahteven teren. To je kosilnica, ki sama po sebi sicer ni neuničljiva, lahko pa praktično vse okvare in poškodbe hitro rešimo kar na terenu. Predvsem pridejo v poštev rezervni deli BCS kosilnice, ki so izpostavljeni največjim obremenitvam, torej noži kosilnice. Podobno lahko sodimo o vzdržljivosti in zanesljivosti preostale kmetijske mehanizacije, če so te lastnosti odvisne od možnosti vzdrževanja in servisiranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *