leseni nadstreški
Splošno

Leseni nadstreški za avtomobile

Lesene konstrukcije so eden od najpogostejših načinov za gradnjo enostavnih objektov pri nas. Za razliko od betonskih ali zidanih garaž so leseni nadstreški bistveno lažji, a obenem zelo tajni, pa še enostavni za postavitev in morebitno sprotno prilagajanje. Hkrati pa se jih da tudi hitro odstraniti z le malo truda, če je to seveda potrebno. V zadnjih desetletjih se je leseni nadstrešek kot glavno mesto za parkiranje avtomobilov zelo uveljavil, tako da jih srečujemo čedalje več. Notranje garaže v hiši ponujajo sicer optimalne pogoje za skladiščenje avtomobila, toda zasedajo dragocen prostor v hiši, ki ga je seveda treba vzdrževati. Zato so leseni nadstreški primerni za vse vrste hiš, še posebej pa se skladajo z manjšimi hišami, ki imajo bolj optimizirano postavitev prostorov.

Za lesene nadstreške je glavna surovina seveda lepljen les. Cena postavitve nadstreška je v primerjavi z zidano garažo precej manjša. Nekateri gradbinci se pri postavitvi nadstreškov za avtomobile odločajo tudi za druge materiale. Veliko takih nadstreškov je tako narejenih iz kombinacij kovina – steklo in podobnih materialov.

Vseeno pa so ravno leseni nadstreški najbolj priljubljeni. Razlog tiči v tem, da se stilsko zelo dobro skladajo s tipičnimi slovenskimi hišami, ki imajo leseno ostrešje. Seveda pa jih je možno umestiti tudi v okvir široke palete tipov hiš. Lepljen les, cena katerega sicer ni nizka, omogoča izdelavo bolj vitkih konstrukcij z manj masivno pojavo, ki se odlično skladajo z okoljem. Velika prednost lepljenega lesa je tudi v tem, da s starostjo ne popoka. Zato je površinska obdelava takega lesa bolj trajna, skupaj z njo pa tudi objekt sam. Za že razrezan lepljen les cena predstavlja približno dve tretjini cene končnega izdelka, ostali delež pa gre za delo in montažo elementov. Seveda pa je to le grob približek dejanskih cen na trgu, ki se med seboj razlikujejo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *