Kmetijska mehanizacija
Kmetija

Nujna kmetijska mehanizacija

Oprema na sodobni kmetiji je zelo raznolika, v veliki meri tudi specializirana za kakšna prav posebna opravila. Ker se pogosto soočamo tudi s kakšnimi rednimi opravki in splošnimi deli, pride v poštev seveda tudi vsestranska oprema. Prav v to vrsto se uvršča razna kmetijska mehanizacija, ki jo mora imeti praktično vsak kmetovalec.

Če se ukvarjamo z obdelavo zemlje, pride gotovo v poštev vrtavkasta brana. To je naprava, ki omogoča pripravo zemlje na nadaljnjo obdelavo. Ker imamo pogosto opravka z neugodnim terenom, lahko vrtavkasta brana naredi veliko razliko. Najlažje je kmetovati na rahli in rodovitni zemlji, a le redko imamo to priložnost. Še posebej na večjih kmetijah, kjer se redno dela iz leta v leto, ostane le malo kotičkov, ki bi bili dobro ohranjeni in primerni za enostavno obdelavo. Zemlja postane trda in zbita, tudi hranil v zgornjih plasteh ni veliko. Proti temu se borimo z ustrezno opremo, največjo vlogo ima prav vrtavkasta brana. To mehanizacijo uporabimo pri pripravi zemlje, pri tem pa vrhnjo plast zemlje dobro zrahljamo in hkrati dvignemo tudi hranila iz spodnjih plasti. Piko na i doda še kisik, ki pri tem procesu zaide v prst. Na ta način lahko pripravimo idealne pogoje za vzgojo različnih poljščin, lahko pa se posvetimo tudi sajenju trave. Vrtavkasta brana je vsestransko uporabna pri mnogih kmetijskih opravilih, ki zahtevajo odlično pripravljeno podlago.

Na voljo je tudi druga kmetijska mehanizacija, ki ima morda prav tako pomembno nalogo. Seveda se spet lahko zanesemo na nekatere vsestranske pripomočke, pogosto pa bo pravo rešitev predstavljala mehanizacija, ki jo dobro prilagojena za kak točno določen namen. Nujno je, da imamo to opremo v pripravljenosti. Vsak kmetovalec mora zase vedeti, katere pripomočke potrebuje – nujna kmetijska oprema torej ni vedno enaka, pravzaprav se vedno razlikuje. Gotovo pa jo pozna prav vsak kmetovalec z vsaj kakšnim letom izkušenj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *