Ekosistem pametnih naprav
Splošno

Ekosistem pametnih naprav

Z razmahom sodobne tehnologije so postale nepogrešljive številne naprave, ki jih še do nedavnega sploh nismo poznali. Najprej je postal nujen namizni računalnik, nato so se pojavili prenosniki, kasneje še pametni mobilni telefoni in napredni tablični računalniki. Ne potrebujemo le ene od teh naprav, temveč običajno uporabljamo kar nekaj pripomočkov, ki nam pomagajo pri delu in zabavi. Če znamo te naprave kombinirati v učinkovit ekosistem, lahko dosežemo še veliko boljšo uporabniško izkušnjo.

Najbolje je, da kombiniramo tiste naprave, ki se med seboj že v izhodišču odlično ujamejo. Zgled takšnega ekosistema je gotovo zbirka Applovih naprav – Apple iPad recimo odlično deluje v kombinaciji s telefonom iPhone, kot tudi z raznimi namiznimi in prenosnimi računalniki Mac. Ne samo, da se te naprave med seboj brez težav povezujejo, omogočajo tudi nemoteno delo in uporabo vsebin, ki bi jih morali sicer ročno prenašati med posameznimi napravami. Poleg tega pa seveda lahko vsaka naprava deluje povsem samostojno, tako da recimo s seboj vzamemo le Apple iPad, medtem ko druge naprave brez težav pustimo doma. Prenosne naprave so zelo zmogljive in se na poti odlično izkažejo, Apple iPad recimo dobro nadomesti zmogljivosti in funkcionalnosti prenosnega računalnika, še posebej, če se z zmogljivejšimi napravami lahko tudi učinkovito povezuje.

Seveda lahko ekosistem pametnih naprav razširimo z raznovrstnimi napravami, ki jih običajno upravlja namizni računalnik ali pametni telefon. Na trgu se pojavljajo vedno nove domislice, posebej priljubljena je v zadnjem času pametna oprema za dom, na primer pametne žarnice in razni gospodinjski aparati. Pri tem lahko namizni računalnik ali telefon v vlogi upravitelja domačega ekosistema nadomestijo namenski pametni zvočniki ali druge centralne naprave. Na ta način je možno zelo posrečeno oblikovati dovršeno zbirko opreme, ki bo močno poenostavila upravljanje domačih naprav in dvignila kakovost bivanja na povsem nov nivo, če seveda oblikujemo dober ekosistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *