Zvočna izolacija sten v stanovanju
Splošno

Izolacija na obeh straneh stene

Stene so glavni branik stanovanja pred okoljem, pri tem pa morajo opravljati nekatere pomembne funkcije. Izstopa gotovo zaščita pred dejavniki okolja, predvsem pred vremenskimi vplivi, do izraza pa nedvomno pride tudi izolacija. Toplotna izolacija morda sodi kar med zaščito pred vremenskimi vplivi, je pa zvočna izolacija sten v stanovanju pogosto namenjena blokiranju umetnih virov zvoka, enako pomembna pa je tudi izolacija zvoka, ki izhaja iz samih stanovanjskih prostorov. Ne glede na to, kak je točni namen izolacije, morajo stene to nalogo zanesljivo opravljati. Izolacija se bo dobro obnesla na obeh straneh stene, tako na notranji kot na zunanji.

Notranja stran je seveda rezervirana za klasično toplotno in zvočno izolacijo. To je možno precej enostavno izvesti – toplotna in zvočna izolacija sten v stanovanju se pogosto izvajata kar suhomontažno, in sicer tako, da se naredi dodatna plast stene, v medzidni prostor pa se namesti poljubno debela plast izolacijskega materiala. Takšna izolacija je zelo učinkovita, predvsem pa je enostavna za izdelavo in posledično tudi precej poceni. Toplotna in zvočna izolacija sten v stanovanju je na ta način možna tudi v končanih prostorih.

Toplotno in zvočno izolacijo lahko naredimo tudi na zunanji strani sten, a tam so pogostejše fasadne obloge, ki imajo nekoliko drugačno nalogo. Seveda lahko oboje tudi kombiniramo in tako koristimo vse razpoložljive prednosti, je pa smiselnost takšnega početja odvisna od konkretnega primera. Fasadne obloge načeloma služijo osnovni zaščiti pred vremenskimi vplivi, imajo pa tudi pomembno estetsko funkcijo. Glede na to, da je fasada najbolj izrazit del stavbe, slednje ni zanemarljiva naloga. Vsekakor pa na ta način fasado in same zidove ter posledično tudi notranjost zgradbe zaščitimo pred dežjem in vlago, kar je pomembna naloga zunanjosti stavbe. Fasadne obloge se v tej vlogi odlično obnesejo, zato se splača razmisliti, ali ni morda prav to prava rešitev za zaščito stavbe pred dejavniki okolja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *