Epoksi premaz
Splošno

Epoksi tlak ali premaz?

Pri izbiri epoksi tlakov imamo kar široko ponudbo različnih izvedb, ki seveda prinašajo svoje prednosti in pomanjkljivosti. Lahko bi našteli kar nekaj zelo priljubljenih rešitev, navsezadnje pa je možno epoksi tlak izdelati tudi po naročilu, s poljubnim številom, debelino in sestavo plasti ter nekaterimi dodatki, s katerimi do potankosti prilagodimo lastnosti končnega tlaka. A pogosto se že veliko pred odločitvijo za takšno rešitev vprašamo, ali se bo bolje obnesel epoksi tlak ali morda kar epoksi premaz. Tudi premazi so namreč zelo učinkoviti pri zaščiti površin, sploh če se borimo le proti določenim obremenitvam.

Epoksi premaz je idealna izbira za tiste, ki želijo podlago zavarovati pred vplivi vode in vlage, odlično pa se obnese tudi tam, kjer pričakujemo razlitja drugih snovi, recimo barv, goriv in razredčil. Vse to so materiali, ki škodujejo podlagi, zato pride dobra zaščita še kako prav. Seveda pa se epoksi premaz odlično znajde tudi v boju proti umazaniji, prahu in smetem, omogoča enostavno čiščenje in zagotavlja zelo prijeten občutek pri uporabi prostora. Ker je to izjemno enostavna in zelo poceni opcija, so te odlike še toliko bolj prepričljive – epoksi premaz je idealna izbira za mnoga manj obremenjena okolja.

Ni pa premaz edina posrečena opcija, to so gotovo tudi samorazlivni epoksi tlaki. Cena je pri teh zelo privlačna, če upoštevamo široko zbirko prepričljivih prednosti. To so debelejši tlaki, od katerih lahko pričakujemo bistveno boljšo zaščito. Pravzaprav se tudi v nekaterih bolj obremenjenih okoljih uporabljajo samorazlivni epoksi tlaki, cena v tem primeru sploh ni prioriteta. Ponujajo idealno kombinacijo prednosti za različna okolja, predvsem za šole, bolnišnice in podobne prostore, kjer je treba z dobro zaščito prekriti veliko površino. V nekaterih primerih so samoumevni prav samorazlivni epoksi tlaki cena pa še dodatno prepriča v izbiro. Če niti takšni tlaki niso zadostni, pa bo treba izdelati debelejši tlak is prilagojenih plasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *