Leseni nadstreški
Splošno

Nadstreški, ki bodo navdušili

Na prvi pogled je nadstrešek precej enostaven element, ki ob matičnem objektu niti ne pride toliko do izraza. A v resnici prav takšne konstrukcije pogosto še posebej izstopajo in imajo velik vpliv tako na izgled celotne okolice, kot seveda na funkcionalnost domačih površin. Pomembno je torej, da oblikovanju nadstreška namenimo veliko pozornosti, predvsem ključnim odločitvam, na primer izbiri primernih materialov.

Posebej priljubljeni so leseni nadstreški, ki imajo nekoliko bolj poudarjeno estetsko funkcijo. Nadstrešek je možno skoraj v celoti izdelati iz lesa, pogosti pa so tudi takšni nadstreški, ki imajo leseno le konstrukcijo, medtem ko se za kritino uporabi drug material. Za izdelavo lesenih konstrukcij se običajno uporablja lepljen les, ki ponuja zadostno nosilnost in vzdržljivost. Ne pozabimo, da so tudi nadstreški precej obremenjeni, saj so stalno na udaru vremenskih dejavnikov in drugih groženj. Le lepljen les lahko zagotovi popolno stabilnost in dolgoletno obstojnost lesene konstrukcije, ki je prepuščena vplivom okolja. 

Seveda lahko nadstrešek poljubno prilagajamo svojim željam in zahtevam. Tako lahko lepljen les, ki ga uporabimo za konstrukcijo, skrijemo pod plast lesenih elementov z lepšim izgledom ali pa dodamo druge dodatke. Prav tako imajo lahko leseni nadstreški posebne kritine, ki dodajo piko na i leseni konstrukciji. Priljubljena izbira je kaljeno steklo, ki lepo dopolnjuje elegantno vizualno podobo dovršene lesene konstrukcije. V vsakem primeru pa je pomembno, da izberemo material, ki bo kos zadani nalogi. Za konstrukcijo se uporablja lepljen les, ker potrebujemo nosilnost in vzdržljivost. Za vidne elemente pride v poštev masivni les ali drugi kosi lesa s privlačnim videzom. Kritina ima prav tako pomembno nalogo in hkrati spet dopušča nekaj svobode pri izbiri materialov.

Vse to so odločitve, ki v končni fazi vplivajo na to, kako dobro se bo nadstrešek obnesel. Leseni nadstreški vsekakor lahko ponudijo odlično uporabniško izkušnjo, a le, če temu nekaj pozornosti namenimo že v izhodišču.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *