parket
Splošno

Ali ste prepričani, da je čas, da zamenjate parket?

Veliko ljudi misli, da je treba parket zamenjati na nekaj desetletji, vendar to ni nujno res. Če imamo parket položen v prostorih, kjer se pogosto premika pohištvo in zato lahko relativno hitro pride do poškodbe zgornje plasti je to nekaj, vendar velja tudi to, da če za njega redno skrbimo, ga oljimo in pravilno vzdržujemo to načeloma naj ne bi bil problem.

Ravno zaradi tega pogosto pride do vprašanja, kdaj točno moramo menjati talno oblogo? Če pravilno skrbimo za les in ga brusimo samo takrat, ko se temu zares ne moremo izogniti imajo nekateri parketi vseeno določeno število brušenj, ki jih lahko prenesejo, še posebej če govorimo o gotovih parketih in podobnih zadevščinah, vendar so druge vrste manj občutljive na število brušenj, kot recimo kmečki pod.

Podatek o tem, kolikokrat smemo nek parket brusiti je nekaj, kar bi nam moralo podati parketarstvo takrat, ko smo parket kupili, saj je to nekaj, kar izjemno vpliva na njegovo splošno življenjsko dobo oziroma na to, kolikokrat ga lahko obnovimo na stanje v katerem je bil, ko smo ga prvič vgradili, kar je precej pomembno. Načeloma velja, da je priporočljivo izvedeti rahlo brušenje deset in nekaj let po prvi vgradnji, saj z normalno uporabo in količino prahu in umazanije, ki se v tem času nabere na parketu lahko takrat prvič vidimo očitno razliko med prejšnjim in na novo zbrušenim parketom. Servis brušenja pogosto nudi parketarstvo, seveda pa se lahko odločimo tudi za druge izvajalce. Velja tudi to, da je priporočljivo tako naročiti pod kot delavce ki izvajajo delo in jih ima pod okriljem parketarstvo. Seveda nihče ne brani tudi tokrat pred zunanjim izvajalcem, ampak tako dobimo zagotovilo, da izvajalci del vedo točno kaj počnejo in so verjetno delali že s popolnoma enakim materialom, kar nam lahko prinese nekaj miru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *