Kaj vse omogočajo avtomatska vrata?
Dom in vrt

Kaj vse omogočajo avtomatska vrata?

Napredna vrata imajo razne funkcionalnosti, s katerimi navdušujejo uporabnike in obiskovalce. Še največ možnosti pa bodo odkrili tisti, ki se odločajo za uporabo takšnih vrat. To so predvsem poslovni uporabniki, ki želijo z naprednimi vrati opremiti svoje poslovne prostore. Avtomatska vrata najpogosteje srečujemo v trgovinah in drugih poslovalnicah, kjer sprejemamo stranke, tam pridejo najbolj do izraza tudi napredni mehanizmi, s katerimi so takšna vrata lahko opremljena.

Že osnovni pogon za drsna vrata je lahko velika pridobitev, saj omogoča neoviran prehod v prostor. Takoj imamo v mislih pogone, ki se povezujejo s senzorji in gumbi, a to še v izhodišču še ni nujno – vrata morajo imeti najprej kakovostna vodila, ki omogočajo enostavno odpiranje in zapiranje. Upoštevajmo, da gre pri delovanju drsnih vrat za veliko trenja in obrabe, sploh v poslovnih prostorih, ki so stalno v uporabi. Šele potem, ko uredimo dobra vodila in vrata primerno vgradimo, se izkaže pogon za drsna vrata, ki dejansko omogoča odpiranje in zapiranje vrat.

Napredni mehanizmi

Pogon za drsna vrata lahko povežemo z različnimi naprednimi mehanizmi, ki ponujajo nove možnosti pri uporabi drsnih vrat. Najbolj pogosta izvedba so avtomatska vrata, ki delujejo na senzor gibanja. Pri takšnih vratih je pogon povezan s senzorjem, ki je običajno nameščen nad vrati. To je senzor, ki zaznava IR valovanje iz okolice in tako tudi ponoči omogoča samodejno odpiranje vrat, če zazna gibanje. Ni pa to edina opcija, ki omogoča upravljanje avtomatskih vrat. Pogon lahko povežemo tudi z drugimi senzorji, izbira je tu praktično neomejena – pravzaprav se lahko poigramo tudi s senzorji svetlobe ali zvoka, lahko bi recimo brez težav izdelali vrata, ki se odpirajo na plosk. Bistveno bolj uporabni pa so mehanizmi, ki omogočajo oddaljeno upravljanje, saj želimo imeti nad vrati centraliziran nadzor. Možnosti je še več, saj se napredni mehanizmi stalno razvijajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *