Prekrivanje streh z različnimi strešnimi kritinami
Dom in vrt

Prekrivanje streh z različnimi strešnimi kritinami

Strešne kritine so v gradbeništvu poglavje zase. Z razvojem novih tehnologij in razmahom gradbeništva je sčasoma nastalo veliko novih tipov, ki nadomeščajo klasične glinene strešnike. Tako kritina creaton ponuja keramične strešnike, betonske strešnike in druge rešitve, ki omogočajo zelo ekonomično in enostavno polaganje. Strešna opeka je lahko najrazličnejših oblik in velikosti, odvisno od namena in želenega videza objekta. Tudi klasične oblike streh, ki estetsko gledano spadajo v določena mesta, zahtevajo uporabo specifičnih vrst strešnikov.

Izdelava strešnikov v glineni ali betonski izvedbi poteka pod posebnimi pogoji. V proizvodni hali imajo posebne naprave s kalupi, v katere se vlije tekočo maso. Tako nastane strešna opeka v betonski ali pa keramični različici. Grobo oblikovana keramična opeka se mora nato sušiti toliko časa, da nivo vlage pade pod 5 odstotkov. Šele potem se jo lahko da v proces žganja, s katerim se nivo trdote bistveno poveča. Med tem pa betonske različice strešnikov žganja sploh ne potrebujejo, zato so pripravljene že takoj po sušenju. 

Po končani proizvodnji se novonastala strešna opeka seli na mesto, kjer se jo pregleda in izloči neprimerne artikle. Tako nastane kritina creaton, ki je v veliki meri eden od večjih in bolj zanesljivih proizvajalcev strešne kritine. Vsekakor je kritina creaton vodilna na področju visoke kakovosti, hkrati pa s svojim razširjenim programom ponuja zelo raznovrstno paleto izdelkov, ki ustrezajo veliko različnim tipom streh.

Strešna kritina pa je, ne da bi si tega posebej želeli, velik strošek za investitorja oziroma domačega graditelja hiše. Zaradi velikih stroškov, povezanih z menjavo strešne kritine, imajo v veliko primerih banke pripravljene posebne ponudbe za dajanje potrošniških kreditov. Tudi same firme, ki proizvajajo strešnike, po navadi svoje produkte ponujajo tudi na obroke, s čimer lažje ustrežejo veliki večini kupcev, ki se zahtevnih delo lotevajo kar sami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *