Polivinilklorid
Splošno

Polivinilklorid, okrajšano PVC, plastičen material, ki ga srečamo na vsakem koraku

Beseda polivinilklorid nam na prvi pogled nič ne pomeni. Večina od nas niti ni slišala zanjo. Če pa vam povemo, da je polivinilklorid okrajšano PVC, potem nam je jasno, da govorimo o plastiki, ki nas spremlja na vsakem koraku. Iz tega lahko sklepamo, da gre za zelo vsestransko uporaben material.

Polivinilklorid je torej plastičen material, ki ima kar nekaj pozitivnih lastnosti. Je negorljiv, kemijsko odporen in trpežen na mehanske udarce. Dobro se obnese v vseh ekstremnih temperaturah, torej ga lahko uporabljamo v notranjih prostorih kot tudi v zunanjem okolju (strojegradnja, okenski okvirji, cevovodi). Je dober električni izolator, zato je uporaben za izolacijo električnih žic. Iz polivinilklorida so številni polizdelki kot so palice, cevi, plošče, letve in razni profili.

Še bolj natančne informacije čemu se polivinilklorid lahko uporablja, dobite na spletnih straneh, kjer je ponudba proizvajalcev plastike zelo pestra.

Poliuretan ima številne prednosti pred ostalimi materiali

Poliuretan je izredno trpežen, elastičen in odporen material. Zaradi vseh teh mehanskih lastnosti ima zelo vsestransko uporabo. Srečamo ga v avtomobilski industriji, obutveni industriji, gradbeništvu, pohištveni industriji, pa še kje bi ga lahko našli. V vseh teh sferah industrije ga najdemo tudi zaradi tega, ker ima številne prednosti pred ostalimi materiali.

Če izbiramo med poliuretanom in gumo, je poliuretan veliko bolj odporen na ozon, kislino in sončno svetlobo, zato se ne bo razgradil. Poliuretan ima tudi štirikrat večjo nosilnost od gume in je boljši izolator. Če ga primerjamo s plastiko, je poliuretan bolj odporen na udarce in zmanjšuje hrup.

Njegove mehanske lastnosti pomembno vplivajo na njegovo življenjsko dobo, ki je odvisna od vrste uporabe. Pri normalni uporabi poliuretan običajno presega življenjsko dobo izdelka, kjer je vgrajen. In kar je najbolj pomembno, poliuretan ne povzroča škodljivih plinov in emisij, zato je za uporabo popolnoma varen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *