kmetijska mehanizacija
Kmetija

Delo na kmetiji

Med vročim poletjem je delo na kmetiji kar naporno. Vedno imamo polno opravkov, kljub vročini pa dela ne moremo odlašati. Še sreča, da se tehnologija hitro razvija, tako da je tudi kmetijska mehanizacija vedno boljša in nam nekoliko olajša delo. Le kako bi bilo, če bi morali vse opraviti na roke, kot so to počeli naši dedki in babice?

Na kmetiji nam nikoli ni dolgčas. Poleg živali imamo veliko obdelovalnih površih, na katerih pridelujemo različne rastline. Ene izmed bolj zanimivih so zagotovo buče, ki niso najpogostejša kulturna rastlina. Kmetijska mehanizacija za obdelavo njiv z bučami je posebna in drugačna od običajne. Posebni stroji so nujni, če želimo pridelovati večje količine za prodajo, kot to počnemo mi. Se pa delo nedvomno poplača, ko imamo vsak dan na mizi solato z domačim bučnim oljem vrhunske kakovosti, ki ga za domačo uporabo stiskamo sami.

Naslednji mesec bomo pričeli še z gradnjo novega gospodarskega objekta, kjer bo pospravljena kmetijska mehanizacija. Prejšnji kozolec je bil že v zelo slabem stanju, zato je bil čas, da ga podremo in nadomestimo z novo zgradbo. Tokrat bo zidana, da bo stroje bolje varovala pred vremenskimi vplivi. Gradili bomo sami, zato da bo delo potekalo nekoliko bolj počasi. Načrtujemo, da bo do pozne jeseni vse konačano in nam ne bo treba graditi v mrazu.

Kljub temu, da je vedno veliko dela, na kmetiji uživam in svojega poklica ne bi zamenjal za nič. Ne predstavljam si, da bi moral delati v pisarni, 8 ur na dan, zaprt za štirimi stenami. Delo v naravi in z živalmi me pomirja in osrečuje, zato je vredno vsakega trenutka dela, ki ga vložim v kmetijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *