solarne celice
Električna oprema

solarne celice

V solarne module so povezane solarne celice. Tam se sončna energija pretvarja v elektriko. Elektriko za lastne porabe proizvajajo samostojni solarni sistemi.

Sončna energija postaja vedno bolj pomemben vir energije. V toplotno ali električno energijo se pretvarja sončna energija. Bistvo fotovoltaike je elektrika iz sonca, ki jo nudi solarna energija.

Sončno svetlobo pretvarjajo solarne celice v elektriko. Sončna celica ima le 0.5 V napetosti in ni primerna za praktično uporabo .Če so solarne celice povezane tvorijo 12V ali 24V solarne module. Enostavno rečeno so solarni moduli med seboj povezane solarne celice.

Zbrano elektriko iz sonca v solarnih akumulatorjih shranjujejo solarni moduli.

Samostojni solarni sistemi sestavljajo solarni akumulatorji, solarni regulatorji, solarni moduli in razsmerniki. Samostojni solarni sistemi zagotavljajo solarno elektriko le za svoje potrebe in solarno elektriko ne oddajajo v električno omrežje.

Solarne celice delujejo tudi v slabem vremenu in pozimi, res pa je, da je energija skromnejša kot v lepem vremenu v poletnem času.

Akumulatorji so naprave, ki shranjujejo električno energijo in jo posredujejo določeni napravi. Poznamo več vrst akumulatorjev. Na voljo so akumulatorji za motorje in avtomobile, akumulatorji za navtiko, solarne sisteme in avto domove. Na voljo so različni polnilci.

Avtomobilski akumulatorji so lahko dveh vrst. Ene je potrebno vzdrževati in tisti, ki vzdrževanja kontrole nivoja elektrolita ne potrebujejo. Pri akumulatorjih je najpomembnejša zagonska moč, ki se po navadi meri v CCA.

Poznamo 4 različne tipe akumulatorje za motorna kolesa. Akumulatorji z vzdrževanjem podjetja se ne proizvajajo nič več. BS akumulatorji imajo priložen elektrolit.

Akumulatorji se morajo napolniti do konca. Električne naprave je potrebno izklopiti, se pravi če je le mogoče odklopite akumulator. Morate ga hraniti v hladnem in suhem prostoru. Do konca napolnjeni morajo biti akumulatorji, ki jih nameravate shraniti. Ko se temperatura spusti pod nulo je lahko shranimo do konca napolnjene akumulatorje. Temperatura, ki je pod nulo in samo delno napolnjen akumulatorji zmrzne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *