Ustrezna oprema v solarni elektrarni
Električna oprema

Ustrezna oprema v solarni elektrarni

Solarne elektrarne so priljubljena rešitev za napajanje raznih objektov, ki niso povezani v javno električno omrežje, pa tudi v običajnem gospodinjstvu lahko na ta način nekaj prihranimo ali pa uporabimo tak sistem za napajanje kakšnih posebnih porabnikov. V vsakem primeru pa bomo potrebovali kakovostno in zmogljivo opremo, ki bo omogočila kar najboljši izkoristek in v končni fazi zagotovila tudi zadovoljstvo uporabnikov. 

Na katero opremo moramo biti še posebej pozorni? Predvsem gre izpostaviti akumulator. Včasih se v solarnih sistemih uporablja kar avtomobilski akumulator, kar lahko postane velik problem. Ti akumulatorji namreč niso prilagojeni za tovrstno delovanje, zato lahko povzročijo težave. V najslabšem primeru lahko avtomobilski akumulator, eksplodira ali zaneti požar, lahko pride tudi do izpuščanja strupenih plinov, kar v stanovanjskih prostorih nikakor ni dobrodošlo. Ravno zato je zelo pomembno, da za solarni sistem izberemo ustrezno opremo. Avtomobilski akumulator nadomestimo s takšnim, ki je pripravljen na to vrsto uporabe. To so ciklični akumulatorji, ki se bodo bistveno bolje odrezali – imajo veliko daljšo življenjsko dobo, delujejo bolj zanesljivo, predvsem pa so bolj varni za uporabo.

Solarni komplet

Namesto, da bi se ukvarjali z izbiranjem ustreznih naprav, ki dobro sodelujejo med seboj v solarnem sistemu, se lahko odločimo kar za komplet opreme, ki je med seboj že v izhodišču dobro usklajen. To je povsem enostavno, saj je možno najti solarni komplet pri praktično vsakem prodajalcu s tovrstno opremo. Na voljo so različni kompleti, ki se razlikujejo po zmogljivosti celic in kapaciteti akumulatorja, seveda pa lahko najdemo tudi druge razlike. Pomembno pa je predvsem to, da prinaša celovit solarni komplet že povsem zadostno zbirko za vzpostavitev učinkovite solarne elektrarne. Tako ne bo treba skrbeti za delovanje posameznih naprav, temveč bomo lahko zmogljivosti vsakega kosa kar najbolj izkoristili. Seveda je treba še vedno izbrati pravi komplet glede na svoje zahteve oziroma zahteve porabnikov. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *