Papir za ploter
Splošno

Premazni in nepremazni papir

Pri izbiri papirja za tiskarski projekt imamo na voljo kar pestro ponudbo, predvsem pa se izdelki delijo v dve skupini – premazni in nepremazni papir. Katera opcija pride v poštev? To je povsem odvisno od tega, kakšne motive želimo natisniti.

Premazni papir

Premazni papir ima po površini nanesen poseben premaz, ki daje gladek finiš. Poznamo predvsem dve priljubljeni vrsti takšnega papirja, to sta glossy oziroma sijaj papir ter mat papir. V obeh primerih gre za foto papir, ki je kot nalašč za tiskanje fotografij, razlika pa je le v tem, da ima sijajni papir gladko svetlečo površino, mat papir pa svetlobe ne odbija v takšni meri. V vsakem primeru pa bo tak foto papir odlična izbira za tiskanje fotografij.

A ne le to, premazni foto papir se uporablja še za vse druge vrste barvnega tiskanja, posebej za večje projekte, na primer tiskanje reklamnih plakatov in letakov ter drugih barvnih motivov v večjih dimenzijah. Bo pa treba seveda izbrati foto papir, ki ponuja prave dimenzije za zastavljeno nalogo.

Nepremazni papir

Nepremazni papir nima gladkega premaza po svoji površini, s tem pa ponuja v nekaterih situacijah ključne prednosti. Predvsem ima to odliko, da je zelo poceni in ugodna izbira za tiskanje v večjih količinah in dimenzijah. Prav zato je to papir za ploter in širokoformatno tiskanje, pa tudi za tiskanje in kopiranje v večjih obsegih. Če mora biti papir za ploter v prvi vrsti cenovno ugoden in dovolj velik, bo nepremazni papir to vlogo brez težav izpolnil.

Je pa tudi nepremazni papir za ploter na voljo v različnih izvedbah, tako da bodo na tem področju našli pravo rešitev zase tudi zahtevnejši uporabniki. Zmotno bi bilo reči, da je nepremazni papir manj kakovosten od premaznega – v nekaterih primerih to drži, v nekaterih primerih pa je ravno obratno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *