toplotna izolacija
Splošno

Posebni izzivi pri izolaciji

Izolacija stanovanja ni enostavna naloga. Posebej moramo paziti na nekatere izzive, ki predstavljajo večjo grožnjo. Ne samo, da bo zahtevnejše delo pri teh izzivih, tudi rezultati ne bodo nujno takšni, kot bi jih pričakovali. To pomeni, da moramo tem projektom posvetiti posebno pozornost, v praksi pa najboljšo rešitev običajno predstavljajo storitve usposobljenih in izkušenih strokovnjakov.

Največji izziv je pogosto izolacija balkona. Ta element je namreč zelo neugoden, kar se tiče izolacije. Sega daleč v okolje, hkrati pa ostaja povezan z zgradbo. Temperaturne razlike iz okolja se lahko že preko same strukture prenesejo v notranjost objekta. Poleg tega pa mora izolacija balkona vzeti v zakup še številne kotičke, ki jih je treba zapolniti okoli stikov balkona z objektom ter okoli vrat in drugih elementov, ki stojijo na prehodu iz notranjosti na balkon. Tako bo to dokaj zahtevna naloga, pri kateri težko garantiramo odličen rezultat. Seveda je izolacija balkona lahko zelo dobro narejena, a za to bo treba izbrati primerne rešitve in dobrega izvajalca.

Ni pa izolacija balkona edini takšen izziv. To je lahko tudi toplotna izolacija tal, čeprav bi se morda ta naloga na prvi pogled zdela bistveno lažja. Tla nenazadnje nimajo kakšnih posebnih nepravilnosti. A toplotna izolacija tal mora upoštevati lastnosti ogrevalnega sistema, ima namreč velik vpliv na optimizacijo učinka ogrevanja. Najbolj opazno je to gotovo pri talnem ogrevanju, pri tem je toplotna izolacija tal lahko v napoto, mora pa biti dobro izdelana izolacija pod grelnimi elementi, da ne prihaja do izgub zaradi ogrevanja betonske plošče. Kritične so tudi izolacijske lastnosti materiala, ki ga namestimo preko grelnih elementov – pohodna površina mora toploto dobro prevajati. Tudi v primeru, da nimamo talnega ogrevanja, mora biti toplotna izolacija tal zelo dobro narejena, saj vpliva na občutek v prostoru. Stopanje po toplih tleh bo gotovo v večji užitek, tudi če ima okolje relativno nizko temperaturo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *