Avtomatska košnja trave
Splošno

Avtomatska košnja trave

Košnja trave predstavlja glavnino opravil na vrtovih, kjer hočemo imeti brezhibno urejeno travnato površino. Z gnojenjem in zalivanjem trave je le malo dela, medtem ko mora biti košnja redna in kakovostna. Pri običajnih vrtnih kosilnicah, s katerimi se navadno kosi travo, je priporočljivo, da se pokošeno travo zbira v poseben koš in jo nato odvrže na kompostniku. Odmrla trava na površini zelenice namreč meče senco in živa trava pod njo ne more pravilno rasti. Zato se lahko v tem primeru pojavijo gole lise, ki skazijo izgled zelenice.

Najboljši način za olajšanje košnje trave je danes nakup robotske kosilnice. Za razliko od navadne je robotska kosilnica povsem avtomatizirana. Vsaka robotska kosilnica potrebuje strokovno izvedeno inštalacijo, ki naj jo izvede profesionalni monter za kosilnice ali pa servis Husqvarna. Pri namestitvi se okoli zelenice natančno napelje omejevalni kabel, ki skrbi, da robotska kosilnica ne bi pobegnila izven območja košnje. Na strateškem mestu, kjer imamo dostop do električnega priključka, pa je postavljena polnilna postaja s streho. Ko se robotska kosilnica izprazni, se samodejno vrne na polnilno postajo in napolni svoje baterije. Tam je tudi zaščitena pred vremenom oziroma padavinami. 

Glavna prednost robotskih kosilnic je v tem, da kosijo samodejno, in to vsak dan, ko vreme dopušča. Zato je trava vedno lepo pokošena, hkrati pa robotskim kosilnicam ni potrebno zbirati pokošene trave. Pokošene bilke so namreč tako majhne, da same padejo med živo travo in jo s tem hkrati pognojijo, brez da bi ovirale dostop do sončne svetlobe. Servis Husqvarna ponuja vzdrževanje in svetovanje glede nakupa robotskih kosilnic. Izbira robotskih kosilnic je danes zelo velika in servis Husqvarna zagotavlja celotno podporo, od nakupa do konca predvidene življenjske dobe izdelka. S tem si bomo bistveno olajšali vzdrževalna dela na vrtu, naša trava pa bo ostala lepa skozi vse leto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *