Siliranje koruze za živino
Splošno

Siliranje koruze za živino

Siliranje je postopek, s katerim fermentirano hrano, ohranimo dlje časa v stanju, da se z njo lahko prehranjuje govedo ter ostale hlevske živali. Za siliranje so primerne različne rastline, vendar pa kmetje največkrat silirajo travo ter koruzo, ki je v Sloveniji pridelamo ogromno. Problem pri siliranju je ta, da velikokrat kmetje prepozno začnejo s postopkom in tako ne naredijo dobre krme za živali. 

Siliranje koruze se mora začeti, ko je le ta že zelena, saj le tako lahko pripravimo dobro silažo. Če koruzo siliramo prepozno, bomo imeli velike težave pri tlačenju silosa. Zato je dobro da se v času zorenja koruze, večkrat sprehodimo po polju in tako pridobimo občutek, kdaj je dobro obdobje za žetev. 

Siliranje koruze naj poteka z uporabo samohodnega silažnega kombajna, ki bo najbolj opravil delo namesto nas. V kolikor takšne naprave nimamo, moramo poskrbeti, da bomo koruzo poželi na pravi višini. V kolikor v silos ne bomo pospravili le najboljše krme, nam krave pozimi ne bodo dale dovolj mleka, saj bodo imele nekvalitetno prehrano. 

Travne rešetke za infiltracijo deževnice

Travne rešetke namestimo zato, da je nam na površinah ne nabira odvečna deževnica in ostala odpadna voda. S pomočjo rešetk, do voda lepo odtekla. Načeloma rešetka postavljajo na parkirne površine ter tja kjer se dnevno sprehaja večja količina ljudi ali živali. 

Travne rešetke so oblikovane kot čebelje satje in tako omogočajo hitro pronicanje zapadlega dežja. Kmetje jih uporabljajo zato, da jim govedo ne uniči celotne površine, ki se pod tacanjem hitro spremeni v blato. 

Travne rešetke so narejene iz lahkega in trpežnega materiala, ki ga bomo enostavno namestili po celotni površini. Čeprav so plastične, se ne bodo zlomile pod težo in jih bomo dolgo časa brezskrbno uporabljali. Pri ponudnikih bomo naše novo vsestransko uporabne rešetke za travo dobili po ugodni ceni in si tako uredili okolico svojega doma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *