Akumulator za motor
Splošno

Enostavno napajanje manjših električnih naprav

Iz različnih razlogov želimo včasih napajati manjše električne naprave tudi tam, kjer sicer nimamo dostopa do električnega omrežja. Na srečo razna sodobna elektronika ni posebej zahtevna, tako da zadošča že zanesljiv akumulator, ki ga lahko uporabimo za ta namen. Če z akumulatorjem povežemo še sončne celice, že imamo čisto pravo sončno elektrarno, ki jo lahko uporabimo za neomejeno napajanje manj zahtevnih uporabnikov. Vse to za minimalne stroške in zelo malo dela!

Najpomembnejša komponenta bo v takšnem sistemu akumulator. Ta namreč služi shranjevanju električne energije in napajanju porabnikov. Morda se zdi, da bi bilo pametno za ta namen izbrati kar akumulator za motor, saj je to kompakten izdelek, ki s svojo kapaciteto povsem zadošča za napajanje manjših električnih naprav. Poleg tega ima akumulator za motor tudi zadostno voltažo, tudi kompaktni modeli ponujajo vsaj 6 V, običajno pa kar 12 V, kar je več kot dovolj za napajanje manj zahtevnih porabnikov, ki običajno zahtevajo 5 V napetost. A žal ni vse le v teh številkah, upoštevati moramo še druge dejavnike, ki odločajo o tem, kako primeren bo akumulator za uporabo v takšnem sistemu. Če želimo uporabiti sončne celice in akumulator redno uporabljati, bo bolje izbrati prilagojen izdelek, ki je pripravljen na redno polnjenje in praznjenje.

Akumulator za motor se pri delovanju motorja stalno polni, takšnega stanja pa ne moremo pričakovati, če želimo akumulator uporabljati takrat, ko nimamo na voljo vira električne energije. Tudi sončne celice ponujajo energijo le v času, ko jih obseva sonce, tako da bo akumulator gotovo deležen praznjenja. Običajen akumulator za motor ali avto takšnemu delovanju ni prilagojen, tako da se bo hitro pokvaril. Deluje namreč na drugem principu in ne dopušča rednega praznjenja. Bolje bo sončne celice in porabnike povezati s kakovostnim cikličnim akumulatorjem, ki omogoča zanesljivo napajanje električnih porabnikov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *