Toplotna črpalka voda voda
Splošno

Najbolj zmogljive toplotne črpalke

Pri izbiri ogrevalnega sistema je zmogljivost vsekakor ena izmed pomembnejših lastnosti. Gre za nujno značilnost sistema, saj gotovo pričakujemo, da se bomo lahko učinkovito ogrevali, še posebej če investiramo v napredno opremo. To pomeni, da se bo treba pri načrtovanju sistema dobro posvetiti pričakovani zmogljivosti, ki jo ponuja izbrana oprema.

Toplotne črpalke ponujajo širok razpon zmogljivosti. Možno je, da naprava ne bo dovolj zmogljiva za uspešno ogrevanje sanitarne vode in stanovanjskih prostorov v mrzlih zimskih dneh. Na to je treba že pravočasno pomisliti in izbrati črpalko, ki ponuja zahtevano zmogljivost. Na srečo imamo več opcij, ki ugodijo tem zahtevam in v praktično vseh okoljih odgovorijo na potrebe uporabnikov.

Za najbolj zmogljivo praviloma velja toplotna črpalka voda voda. Ta pridobiva energijo iz podtalnice, ki globoko pod zemljo ohranja precej stalno temperaturo preko celega leta. To pomeni, da bo tudi pozimi črpalka zagotavljala zadostno zmogljivost za svoje delovanje, saj ni odvisna od sprememb, do katerih prihaja v okolju skozi potek letnih časov. Toplotna črpalka voda voda tudi v zimskih dneh brez težav zagotovi popolno zmogljivost, a le, če imamo na voljo primeren vir energije. To je tudi en izmed problemov, ki ga imajo toplotne črpalke tega tipa – potrebujejo stalni tok podtalnice, česar ni mogoče najti kar na vsaki lokaciji.

Poleg tega je toplotna črpalka voda voda relativno draga, ravno zaradi tega, ker koristi težko dostopen vir energije. Vgradnja bo zahtevna, treba bo vrtati globoko v zemljo, da lahko črpalka doseže podtalnico. S tem seveda nastanejo znatni stroški, pa tudi veliko dela. Res je sicer, da lahko toplotna črpalka voda voda s svojo učinkovitostjo in zanesljivostjo skozi leta investicijo uspešno povrne, a vseeno bo treba že na začetku za ogrevanje nameniti veliko denarja. Včasih je treba premisliti, ali ne bi bila boljša izbira kakšna druga vrsta črpalke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *