Brand
Splošno

Postopki za pridobitev pravic intelektualne lastnine

Ne moremo si privoščiti, da bi pustili svojo intelektualno lastnino povsem nezaščiteno, izpostavljeno zlorabam s strani konkurence in drugih nepridipravov. Tako kot fizično lastnino ustrezno zaščitimo in dragocenosti ne puščamo na dosegu roke tatovom, moramo tudi za intelektualno lastnino ustrezno poskrbeti. Postopki so sicer nekoliko drugačni, večinoma tudi bistveno bolj komplicirani kot pri pospravljanju dragocenih predmetov na varno – funkcija intelektualne lastnine je namreč v tem, da se uporablja, pri tem je tudi na očeh javnosti in konkurence, dostopa ne moremo fizično omejiti. V poštev pridejo drugi postopki, ki so lahko dokaj enostavni ali pa precej komplicirani.

Med najbolj priljubljenimi oblikami zaščite intelektualne lastnine je blagovna znamka, ki pokriva široko področje vsebin. Najbolj značilni primeri so logotipi in slogani, a blagovna znamka lahko vključuje tudi druge vrste vizualnih znakov, pravzaprav vse prepoznavne grafične podobe, po katerih se podjetja, izdelki, storitve ali druga ponudba ločijo od alternativ na konkurenčnem trgu. Za nameček pa lahko blagovna znamka vključuje celo zvočni zapis, pa še nekaj mejnih primerov bi lahko našteli. Za znamke je sicer značilen dokaj enostaven postopek, ki je tudi relativno poceni.

Patenti v Sloveniji zahtevajo nekaj več dela pri prijavi in zaščiti. Patenti se uporabljajo za zaščito inovacij in iznajdb, ki imajo konkretno uporabno vrednost. Ne gre torej za ideje ali koncepte, temveč za dejansko aplikacijo, tudi če ta še ni izvedena. Posledično so tudi patenti v Sloveniji precej priljubljeni, saj so zelo uporabni v industriji in drugih gospodarskih dejavnostih. Bo pa treba v tem primeru opraviti nekoliko kompleksnejši postopek, ki vključuje natančno predstavitev inovacije in podroben opis končne aplikacije. Poleg tega so patenti v Sloveniji nekoliko dražji kot blagovna znamka, a še vedno niso pretirano dragi, pa tudi postopek ni tako zahteven, da ga ne bi mogli uspešno izvesti, medtem ko lahko pomaga tudi patentni zastopnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *