Robotske kosilnice
Splošno

Prednosti in pomanjkljivosti sodobnih kosilnic

Mislili bi si, da sodobne kosilnice v vseh pogledih prekašajo starejše alternative, katerih smo bili vajeni pred leti. A temu ni vedno tako, saj se na tem področju še vedno uporabljajo nekateri stari modeli, ki so povsem uporabni in na nekaterih področjih prepričljivo prekašajo tudi najnovejše kosilnice.

Višek sodobne tehnologije verjetno predstavljajo robotske kosilnice, ki so zelo napredne. Kar same lahko poskrbijo tudi za večje zelenice, uspešno se soočajo z nakloni in grbinami, uspejo se navigirati tudi med raznimi ovirami. Poleg tega imajo seveda še mnoge priročne funkcije upravljanja in nadzorovanja, kar omogoča uporabo na vseh mogočih zelenicah. Kako bi lahko robotske kosilnice prekosili starejši modeli?

Morda pravi odgovor na to ponujajo dobre stare BCS kosilnice, ki so še vedno priljubljena izbira pri obdelavi večjih zelenih površin. Nanje prisegajo predvsem tisti uporabniki, ki so njihove prednosti že spoznali skozi dolga leta uporabe v času, ko robotskih in drugih naprednih kosilnic še ni bilo. BCS kosilnice imajo različne prednosti, med drugim tiste, po katerih so splošno znane – najbolj značilno zanje je to, da so izjemno robustne in jih je praktično nemogoče uničiti. Odlično se soočijo z zahtevnimi tereni in neurejenimi površinami, tudi višina in gostota trave ne povzroča nikakršne ovire za to kosilnico. Delo je opravljeno brez kompromisov, pa tudi brez komplikacij. BCS kosilnice so izredno učinkovite pri svojem delu, poleg tega so precej vsestranske, kot nalašč predvsem za košenje na zahtevnejšem terenu.

V primerjavi z odlikami BCS kosilnice so robotske kosilnice veliko bolj občutljive, pa tudi precej omejene pri svoji uporabnosti – lahko jih uporabljamo le na dobro urejenih in redno košenih zelenicah, tveganje pa predstavlja že neoptimalna sestava tal in manjši vsiljivci, na primer kamenje. Omenimo še to, da zahtevajo robotske kosilnice drag in zahteven servis, če gre kaj narobe, medtem ko lahko BCS kosilnice enostavno popravimo kar v domači delavnici, če jih seveda sploh uspemo poškodovati ali pokvariti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *