izpit za avto
Splošno

Vozniški izpit za avto

Vozniški izpit predstavlja pomemben mejnik v življenju. Meja za opravljanje vozniškega izpita je v večini držav postavljena pri 18 letih, kar sovpada s polnoletnostjo. Ravno ob tem času, ko prehajamo v odraslost, je izpit za avto pomemben, ker omogoča mobilnost brez primere in osebno svobodo.

Takoj, ko naredimo izpit za avto, pa se moramo kljub temu zavedati, da še zdaleč nismo zaključili procesa učenja vožnje. Naučene gibe moramo utrditi, da jih kasneje izvajamo samodejno. Zato je po končanem izpitu za avto potrebno iti na cesto v zbranem in fokusiranem stanju z dodatno previdnostjo ter se dosledno držati naučenega. V prvih mesecih po tem, ko opravimo izpit za avto, je priporočljivo voziti čim več, najbolje kar vsak dan. Za večjo varnost je zlasti pri pogledih v vzvratna ogledala koristno dosledno izvajanje pogleda nazaj vsaj vsakih 10 sekund ter dvojno preverjanje bočnega prostora pred križišči: z vzvratnim ogledalom ter bočnim pogledom. Ko nam take malenkosti med vožnjo pridejo v kri, bomo vozili varneje, bolj zbrano in mirno. Izpit za avto je tako le odskočna deska za trening varne vožnje, ki je naslednja obvezna stopnja za mladega voznika.

V roku dveh let po opravljanju vozniškega izpita za avto ali motor mora vsak voznik začetnik opraviti trening varne vožnje, ki vsebuje teoretični in praktični del. Oba dela tečaja varne vožnje organizirajo slovenski centri varne vožnje, ki jih imamo kar nekaj. Vozniki se najprej na teoretičnem tečaju naučijo osnov upravljanja vozil v ekstremnih okoliščinah, predavatelji pa jim predstavijo še veliko drobnih, a pomembnih informacij o vozniški kulturi, sami vožnji in vzdrževanju vozil. Po predavanju pa sledi trening varne vožnje. Trening poteka po posebnem poligonu varne vožnje, ki z različnimi ovirami in preprekami sestavlja različne naloge za voznika. Trening varne vožnje na primer voznike nauči upravljanja avtomobila, ko ta zdrsne iz ovinka, in pa seveda še drugih praktičnih spretnosti vožnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *